Nightshift dawnings

Kovács Gergely írásai

Katarzis

2018. július 19. - Kovács Gergely 77

Jó lesz itt, csillagvirág? Tetőtér, fotel, asztal, üvegplafon, felette csillagok… Shopping Mall Deluxe! Még a madár is elfárad, mire felér ide. Diadalmas köríve a kommercializmusnak a negyedik emeleten, tele bezárt boltokkal, az üvegkorlát mögött rálátással a nagy aulára, alant a tömeg épp ünnepelni készül valamit. Mit szólsz? Simán el tudnám adni ezt a helyet! Csak az a rém sok lépcső…miért nem lifttel jöttünk? Mindegy, legalább a patkányok nem másznak fel idáig. Nem, nem a tömegről beszélek odalent, úgyhogy ne örüljél, meg ne bazsalyogjál. Tedd le szépen magad ide, úgy… szegény fotel.

Tovább

Öt oktáv

A Beethoven-trilógia második része, a "Hetedik" című novella folytatása

Ahogy korszakalkotó ötleteinek nagy része, ez is egy esküvői asztalnál született. Eleve jól indult az este. Még ki sem hozták a levest a pincérek, máris ellopta előlük a show-t, mikor feszes derékkal, szakszerűen töltött muskotályt az asztaltársaságának. Mindenkinek pontosan ugyanannyit, picivel a pohár fele fölött. Magának valamivel többet. Behunyt szemmel is megcsinálja, immár negyedik éve dolgozik a falu határában lévő Nefelejcs étteremben.

Eleinte kétséges volt, maradhat-e. Pontatlan volt, elfelejtette a rendelést, és két tányért tudott csak vinni egyszerre. Az italnevek és árak bebiflázása is nehezen ment. A kollégáknak folyton panaszkodott, hogy unja magát, és büszkélkedett, hogy munka közben a Beethoven- szimfóniákról írott tanulmányán dolgozik, legalábbis fejben. Otthon már csak be kell gépelnie, amit kifundált, szinte magát írja a könyv.

Tovább

Csája

A "Béla sorozat" második része

Az ablakon csorogni kezdett a barna lé és Maria Trepljova feltette a szamovárt az asztalra. Még messze volt a nyár. A vendégek surmogtak, mint az ócska gramofonok, egyikük egyenesen a széke fölött lebegett. A másik, nagy darab fekete, sunyi macskaképpel vigyorgott. – Üljék rendesen! – tette a teázóasztalra a csajnyikot és a két sztakant a fiatalasszony. Béla leereszkedett a székre, mire egy légy megállt a levegőben.

Tovább
süti beállítások módosítása