Varázsceruza

2019\06\24

Coda

(coda: záradék, függelék, valamely zenei kompozíció vagy tétel végére illesztett rövidebb-hosszabb utójáték, epilógus)

 

Egyik este elalvás előtt valahogyan eszembe jutott Márti néni. Ezer éve nem gondoltam rá, most viszont meglepő élességgel jelent meg előttem, ahogy magas, kissé hajlott madáralkatával fölibém hajolva lesi, amint a billentyűket verem. Emlékének felbukkanását különösnek találtam, alig tudtam elaludni. Márti néni az általános második osztályától a negyedikig volt a zongoratanárnőm. Ha van kevéssé emlékezetes időszaka annak nyolc évemnek, hát ez a néhány év az. Az iskolakezdés sokkja már felszívódott, a tábla, a diavetítő, a szám- és betűkártyák már régi jó ismerősök. Megvoltak a haverjaim, mindről tudtam kicsoda, hol lakik, és legfőképp, hogy milyen játékai vannak. Másfelől még messze volt az ötödik osztály, mikor testnevelés órán a lányok pólót vettek a tornadresszre, mert gömbölyödni kezdtek, és mi éreztük, hogy többé már nem ugyanaz a kidobós, mert bizonyos lányokat nem tettünk ki a gumilabda csípésének.

More:

2019\06\16

Foam

He felt like walking through a ghost when he arrived at the bras. In the next few steps all of his weight disappeared into thin air, his legs sprung him as if he was on a trampoline. This feeling lasted until the very end of the aisle, then it settled down, sticking to his ribs and flowing down his tired legs right into the concrete floor where it finally evaporated.  He stopped and looked around. It had already happened to him when arriving at the Women’s Lingerie that blood had rushed into his face. This department was a scented, foggy jungle where even air felt silkier. It was, however, something different.

More:

2019\06\09

Van ott még hely

Két óra előtt egy perccel esik be az ajtón. Nem szégyenlősködik, nem válogat, nem nézelődik. Pontosan tudja, mit akar. Egy szép, jól megtermett, egészséges wrap-et akar. Csak akkor felhősödik el a tekintete, mikor meglátja, hogy a legújabb specialitás, a tökmagos-mogyorós, ami egész héten tartotta benne a lelket, elfogyott. Nincs se multimagos, se spenótos, se paradicsomos, csak sima. Egyetlen egy.

More:

2019\04\28

Földet érés

Innen úgy tűnik, az a repülő sosem fog leszállni. Másodpercenként villan egyet a fény, imbolyog a fa mögötti szürkületben, valamiért nem akar kimászni az ágak közül. Aztán elfordul, látszanak a pálcika szárnyak, mégis egy helyben lebeg, akár a szelet maguk alá gyűrő sirályok. Érzem az áramlatot a gép alatt, tolja felfelé a levegőbe, nem adja egykönnyen a hívogató talajt. Engem sem hagy ki a nyugati szél, belém kap, pontosan tudja, hol a kabátom vitorlája. Siető léptekre késztet, nem bánom, legalább hamarabb hazaérek. A cipőm alig ér a betonhoz, szállok, mint a pehely, pedig alig látok a fáradtságtól. Csak a zuhanyra és az ágyamra tudok gondolni, kellemes a gondolat, hogy pár lépés és megkapom őket.

More:

2019\04\28

A harkály

Egyből tudta, hogy ez az ő fája, amint meglátta. Leterítette mellé a kockás plédet, elhelyezte rajta a piknik-felszerelést és a gyereket, majd belépett a lombok alá. Régi walkmanjén lenyomta a play gombot. A cigaretta-ízű mély torokhang még bölcsebbnek hangzott a tücsökciripelésben. „A harkály hússzor ráüt a fára, míg neked a szíved kettőt dobban. Egy nap akár tízezerszer is kopogtat a célhoz vezető ajtón. Gondold ezt át, majd cselekedj!”

More:

2019\04\28

Gazdatest

Odakint úgy süt a nap, mintha minden pillanat az utolsó lenne, amikor még teheti. Az ablak mögött hajlongó nyírfa ezüst zöld levelei épp úgy csillognak, mint a tenger. A legnagyobb ág határozottan az üveg felé bólint, mintha be akarná törni. Nekem azonban minden figyelmem a velem szemben ülő nőre irányul. Alakjára, arcára árnyék borul, a kinti fény elmossa a körvonalait – olyan, mint egy négy fal közé zárt napfogyatkozás; valószínűtlen jelenség, bezárva ide velem, a saját otthonába.

More:

2019\04\16

Cappuccino (EN)

Now I understand all of it. I could not have wished for better. I don’t miss anything now. Well… maybe some aspirin. I’ve probably slept too much, I feel a little dizzy and have a headache, which is rather surprising considering my condition.  Earth gently waves below my feet, and she’s with me and will stay with me. She leans toward me; she seems worried and tries to read my eyes as I’m waiting there breathless for the recognition in revealed in her eyes. She has to feel it, there's no other way;  otherwise everything is pointless.

More:

2019\01\02

Századok

Gubacsiné feltette melegedni a levest, ezalatt Gruber elnézett a háztetők felett észak felé, ahonnan jókora füstoszlop szállt fel. Valamelyik üzlet éghet a Nagykörúton. Remélte, hogy nem az egyik híd az. Különös; még két órája sincsen, hogy arrafelé járt. A Nyugatival szemben a T 34-es is pokolian lángolt, az ő jóvoltából, a belőle kimászó katonák úgy visítottak, hogy azt nem lehetett bírni. Megkönyörült rajtuk, noha erősen híján volt a lőszernek. Egész jó  nap volt, huszonnyolc eredményes találat.

More:

2019\01\02

Cappuccino

Most már mindent értek. Sebaj. Kívánni se lehetne jobbat annál, ami lett. Nem hiányzik semmi. Illetve..talán egy aszpirin. Alighanem túl sokat aludtam, kissé még kába vagyok, enyhe fejfájásom van, ami az állapotomat tekintve némileg meglepő. A föld kellemesen hullámzik alattam, és ő itt van velem, és itt is marad. Felém hajol, gondterheltnek tűnik, olvasni próbál a szememből, míg lélegzet nélkül várok az övében csillanó felismerésre. Éreznie kell, másképp nem lehet, különben semminek sincs értelme.

More:

2019\01\02

Szépítkezés

Lehajtotta a laptopot és megborzongott. Egyedül volt egyszobás lakásában, egy újpesti panel tizedik emeletén. Felnyitotta újra a fedelet, és türelmetlenül várta, hogy betöltsön a kezdőképernyője. A verseskötetet a kezében forgatta, de nem akarta addig kinyitni, míg meg nem látja a sárgás őszi avar látványát, amellyel a gépe beköszönt. Aztán véletlenszerűen belelapozott a könyvbe. Radnótinál állapodott meg. Megköszörülte a hangját, alaposan megnyújtva arcizmait némán végigmondta az összes magánhangzót, aztán a lehető legszebben artikulálva hangosan olvasni kezdte:

More:

2019\01\02

Majom

„Nem hinném, hogy jó ötlet lenne, Támü.” – mormogta bele Fecske a piszoárba, izzadt homlokát a csempének vetve. Nem akarta megvárni, milyen elhatározásra jut az öreg, azt illetően, hogy Ildikót, akire egész este mászott, rábeszélje-e egy édeshármasra azzal a piros ruhás csajjal, akinek most nem jut eszébe a neve. Támü nem reagált, addig Fecske legalább a padlót visszakapta a talpa alá. Nyögve elrugaszkodott a faltól, izzadtság-párát hagyott maga után a csempén.

More:

2019\01\02

Cool

Hi!! Csüccs le! Mindegy hova, ott jó lesz a sarokban. Több hely úgy sincs. Sok jó ember kis helyen is, nem? Cool! Nincs itt levegő, na mindegy, tíz perc az egész. Ez most az ideiglenes office, míg a tatarozás tart. Mi? Bocs, nem hallottam, nagyon dübög a metro. Na. A partnerem Varvasovszky Kyra, Afterflush Sales Manager és Brand Activation Operative Consultant, jómagam Kiss Máté, Waste Telesales Coordinator és Metabolic and Leisure Technican vagyok. Cégünk az EasyFlush Incorporated Association, de ezt már tudod - nem tudom, sikerült-e megnézni a webes presentation-t? Igen, azt, amit átküldtem. Igen? Coool!!

More:

2019\01\02

Az ötödik szoba

Kezdetben sötétség volt és még valami, talán patkányürülék, amin elcsúszott. Puhára esett, feje és felsőteste még rezgő kocsonya volt, karjai ernyedt csápként lógtak. Születő csontjainak pálcikái szurkálták belülről, pokolian viszketett minden lépésnél. A lába és a gerince váza már megerősödött annyira, hogy járjon, így hát ment, mást úgyse tehetett. Eltévedni nem tud; vagy előre halad, vagy hátrafelé.

More:

2019\01\02

KQED-FM

Úgy kellett magára parancsolnia, hogy ne gyorsítson. A sarkon túl már biztonságban lesz; az utca, ahova befordul egészen apró - fák, bokrok, kávézók szegélyezik. Talán le is ül egy teraszon, amíg elmúlik a remegése. De amíg el nem ér a sarokig, nincs biztonságban, mintha bármelyik pillanatban felszippanthatná a háta mögötti hatalmas űr vákuuma. Gyilkos sugarakat érzett a hátában, úgy húzta be a fejét, mintha jégeső verné. 

More: